Portal profesjonalistów branży kosmetycznej i SPA - Serwis Kosmetologiczny - Kosmetologia.com.pl

Zaskoczona(y) nowym logo? Kosmetologia wkrótce będzie mieć nowy wygląd.

RSS
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 63 1 2 3 11 51 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 624
    Diamante is on a distinguished road Avatar Diamante
    Dziękuję za odpowiedź!
    0
    Dziękowano 0 razy w 0 postach

Domyślnie Szkoly krakowskie !

Witam !

Na samym poczatku chcialam bardzo serdecznie podziekowac moderatorom tej stronki i wszystkim dzieki, ktorym ta stronka funkcjonuje, gdyz mozemy wszyscy przyszli studenci i obecni oraz Ci ktorzy skonczyli nauke sie ze soba komunikowac, wymieniac doswiadczenia i informacje a takze, znalezc pomoc w chwili pojawienia sie jakiegos problemu..
    A ja wlasnie o tym...

W przyszlym roku akademickim 2008, chcialabym podjac nauke w jednej z Krakowskich Szkol na wydziale kosmetologii.
    Niestety nie zdawalam na maturze zadnego z przedmiotu biologiczno-chemicznego, dlatego wzielam pod uwage tylko szkoly prywatne;Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa w Krakowie i Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia .

Chcialabym aby osoby ktore mialy /maja stycznosc (nawet najmniejsza), z tymi szkolami napisaly swoje odczucia !
    Bardzo cenie wszelkie opinie!

Bylabym wdzieczna za informacje

Ewentualnie moj nr g-g 5236345

Pozdrawiam bardzo serdecznie!
    I do zobaczenia na uczelni ;D

NATALIA

EKSPERT
    Kosmetologii
    Karolina Martin ma wyłączoną reputację Avatar Karolina Martin
    Dziękuję za odpowiedź!
    0
    Dziękowano 6 razy w 4 postach

Domyślnie

Witaj Diamante, osobiście wiem, że na tym forum znajdują się osoby studiujące na kosmetologii w Krakowie, jednak sesja chyba każdego dopadła i rzadziej w tym miesiącu odwiedzają stronkę. Napisałam do nich prywatne wiadomości. Mam nadzieję, że szybko uzyskasz odpowiedź
    Pozdrawiam

EKSPERT
    Kosmetologii
    Moderator
    natina2 is on a distinguished road Avatar natina2
    Dziękuję za odpowiedź!
    10
    Dziękowano 36 razy w 30 postach

Domyślnie

Witaj Natalka moja imienniczko otóż ja studiuję w MWSZ kosmetologię, niestacjonarnie pierwszy rok ... W krakowie są niestety tylko szkoły niepaństwowe. Ja na kosmetologię byłam zdecydowana już ponad 5 lat temu. Wybrałam Kraków bo blisko a poziom uczelni mimo że niepaństwowej jest bardzo wysoki.

nie żałuję że wybrałam MWSZ choć jednym z minusów jest dłuższy dojazd na hutę, ale można ten czas poświęcić na naukę
    mamy doskonałych wykładowców z Collegium Medicum, Politechniki i AR, którzy przykładają olbrzymią wagę do wiedzy studenta. Jestem po pierwszej sesji. No cóż powiem tak maturka z biologii lub chemii by Ci się przydala, ale jeśli jesteś ambitna to nadrobisz.

Dość cieżka jest chemia biomedyczna, ale jak będziesz chodzić na wykłady to sobie poradzisz myśle. Nie jest łatwo jakby to się wydawało. U nas sporo osób odpadło, ale były to też osoby które nie wiedziały na jaki kierunek idą heh nie mamy zajęć ze zdobienia paznokci i innych takich typowo kosmetycznych zajęć i to było dla niektórych szokiem. Ogrom zajęć graniczących z medycyną histologia, anatomia, fizjologia no i chemia dały się we znaki.

Pracownie kosmetologiczne są bardzo dobrze wyposażone. Mamy wysoki poziom języków (obowiazkowy ang + włoski,niemiecki, francuski,hiszpański do wyboru) oraz co nie zdaża sie na każdej uczelni świetną Panią DZIEKAN która naprawde stara się dbać o studentów.

Jeśli czujesz powołanie, lubisz przedmioty przyrodnicze i myślisz że dasz rade ZAPRASZAM!

acha! najważniejsze. Jeśli wybierzesz studia zaoczne (są nieco tańsze) nie przeszkadza to w chodzeniu na wykłady z dziennych. Masz to tego absolutne prawo. To bardzo wygodne bo jak nie będziesz mogła sobie z czymś poradzić bądź jak opuścisz jakiś wykład stratę możesz nadrobić. Musisz sie tylko z kimś z dziennych skontaktować kiedy mają wykłady.
    lic.kosmetolog, uczennica podologii

Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie Dziękuje za szybka odpowiedz ! :)

Droga Martinova !

Bardzo Ci dziekuje za szybka odpowiedz !
    I ze wykazalas tyle checi i napisalas w moim imieniu do innych osob
    Oczywiscie rozumiem, iz teraz jest czas sesji, wiec poczekam, do maja jest jeszcze troche czasu ( wtedy chyba sa rekrutacje?)

Mialabym rowniez do Ciebie pytanie prywatne..
    Czytalam wielokrotnie Twoje wypowiedzi na forum i widze, ze posiadasz duza wiedze z tego zakresu . Czy skonczylas juz moze kosmetologie? Wiem, ze kosmetologie niestety pomimo faktu,ze jest dziedzina medycyny mozna studiowac na uczelniach prywatnych uzyskując tytuł ("tylko") licencjata, ale slyszalam ze jest rowniez mozliwosc kontynuowania nauki na Studiach Uzupełniających Magisterskich .. Czy to prawda? Jesli tak to na jakim kierunku ? Farmacji..?
    Wybacz,ze Cie zasypuje pytaniami..jestem jeszcze laikiem w tych sprawach
    Pozdrawiam Cieplutko

Natalia

Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie Dziekuje natina2 !!!

Natalko !

Swietnie, ze napisalas... Bardzo ucieszyla mnie wiadomosc od Ciebie, gdyz tak jak wspominalam wczesniej, wazna jest dla mnie kazda opinia !
    Obie szkoly "kusza" oferta edukacyjna, wyposazeniem i calym zapleczem Wybor bedzie ciezki
    Masz racja cala kadra z Twojej szkoly to osoby kompetentne i bardzo podoba mi sie wysoki poziom tej szkoly
    Mysle ,ze bedzie to rowniez wieksza motywacja to nauki, gdyz tak wiele jeszcze musze nadrobic...
    Przyznam ,ze troszke mnie to martwi ...bylam w klasie humanistycznej...
    Jednakze juz wyciagnelam ksiazki z chemi i biologii i bede gonic program
    A wspominajac o zajeciach moze bylabys w stanie nadmienic mi jakies tematy jakie sa na pierwszym roku..?Np. z Anatomi lub biochemii?
    Z gory bardzo dziekuje

Buziaki od N dla N

EKSPERT
    Kosmetologii
    Moderator
    Dziękuję za odpowiedź!
    10

Domyślnie

anatomia to absolutna całość łącznie z wszystkimi rysunkami żebyś umiała opisać...
    biochemia zaczyna mi się w II semestrze wiec niewiem za bardzo co będzie obejmowała ale przypuszczam że sporo trudnych reakcji itp
    chemia biomedyczna...hmmm dobrze żebyś miała jakieś pojęcie o podstawach chemii organicznej i nieorganicznej, zrozumienie przyjdzie wraz z uczęszczaniem na wykłady i nauką na bieżąco
    histologia- pisałyśmy pracę zaliczeniową więc dość nam poszła n a rękę
    z tą samą Panią będę mieć biologię z genetyką na drugim roku

mam nadzieje że troszkę Cie naprowadzilam pozdrawiam

EKSPERT
    Kosmetologii
    Karolina Martin ma wyłączoną reputację Avatar Karolina Martin
    Dziękuję za odpowiedź!
    0
    Dziękowano 6 razy w 4 postach

Domyślnie

Hej Natalko,

Cieszę się, że na tym forum znajdują się osoby które mogą Ci pomóc
    Możesz zasypywać mnie pytaniami w każdej chwili jestem gotowa do udzielenia odpowiedzi
    Ukończyłam studia licencjackie z kosmetologii na Wydziale Farmaceutycznym Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie kontynuuję naukę na studiach magisterskich z kosmetologii na tej samej uczelni.
    Istnieją bardzo dobre uczelnie prywatne kształcące kosmetologów, jednakże coraz częściej otwierają się małe szkoły w których właścicielom zależy jedynie na osiągnięciu własnych korzyści materialnych... Kosmetolodzy po takim trybie kształcenia muszą we własnym zakresie uzupełnić znaczące braki...
    Niestety studia magisterskie zostały zlikwidowane w 2006 roku. Utworzyliśmy Stowarzyszenie Studentów Kosmetologii i działając bardzo aktywnie wraz z licznymi osobami wspomagającymi (prowadziliśmy bezpośrednie rozmowy z ministrem), udało nam się zachować możliwość kształcenia na studiach uzupełniających z kosmetologii do roku 2011 (ostatni nabór w 2009 r.).
    Jednakże nie przejmuj się
    Dalej działamy bardzo aktywnie i istnieją ogromne szanse, że studia magisterskie zostaną przywrócone (najprawdopodobniej wszystko rozstrzygnie się 14.02.2008 r).
    Wielu osobom zależało na zlikwidowaniu tytułu mgr kosmetologii.... chyba nie muszę mówić komu...
    Obecnie każdy po licencjacie z kosmetologii może podjąć naukę na studiach II stopnia Jednakże istnieją tylko w Sosnowcu, Poznaniu i Łodzi. Aby się dostać należy zdać egzamin.
    Pozdrawiam

EKSPERT
    Kosmetologii
    Moderator
    Dziękuję za odpowiedź!
    10

Domyślnie

swoją drogą mam nadziej że powstanie więcej uczelni II stopnia. O ile się nie mylę w KRK jest jeszcze na UJ zdrowie publiczne ze specjalnością kosmetologia, ale strasznie cieżko sie dostać.

Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie natina2

Dzięki Tobie mam jakis zaryst tego co bedzie przede mna i co w tej chwili mnie czeka Przynajmniej teraz w wolnym czasie, w zaciszu wlasnego domku moge zglebiac tajemnice anatomii ludzkiego ciala..., a mniej tajemnic pozostanie mi na pozniej

Chcialam Cie jeszcze zapytac, czy sa organizowane w waszej szkole jakies kursy i szkolenia..?

Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie Martinova

Śląski Uniwersytet Medyczny robi naprawde bardzo dobre wrazenie, ilosc kierunkow i sama liczba kandydatow mowi sama za siebie..
    Jednakze w moim przypadku pod uwage moge brac jedynie Krakow, uczelnie prywatne. Tak jak wspomnialas wiaze sie z tym duze ryzyko, gdy tak wiele niest szkol ktore tylo zeruja na niewiedzy uczniow..
    Jak pisala "natina2" na UJ istnieje wydzial Nauk o Zdrowiu-zdrowie publicze.
    Dla osob zainteresowanych wkleje kryterum rekrutacji (dla osob z nowa matura)"...Nowa matura: Punkty uzyskane z egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym, wykazane na świadectwie dojrzałości za przedmioty: biologia i/lub wiedza o społeczeństwie i/lub matematyka. Przy poziomie rozszerzonym liczba uzyskanych punktów jest mnożona razy dwa. W przypadku zdawania egzaminu maturalnego na obydwu poziomach, kandydat w procesie rejestracji wskazuje korzystniejszy dla siebie wynik. O kolejności umieszczenia na liście rankingowej decydować będzie suma punktów uzyskanych z egzaminu maturalnego z powyższych przedmiotów."

Niestety z tego co slyszalam osoby nawet z dobrymi maturami (ilosc punktow przewyzszajaca 85% na obu poziomach z przedmiotow biol-chem.) nie dostaly sie na studia. <co?>

Martinova mam jeszcze jedno pytanie wciaz sie z tym wiazace...
    Wspominalas ze kazdy po s. licencjackich moze sie dostac na uczelnie panstwowa. Jakie istnieje w tym wypadku kryterium dostania sie..? Czy jedynie fakt posiadania dokumentu "licencjata" mi to gwarantuje...?

POzdrawiam Cie serdecznie !

Uprawnienia