Portal profesjonalistów branży kosmetycznej i SPA - Serwis Kosmetologiczny - Kosmetologia.com.pl

Zaskoczona(y) nowym logo? Kosmetologia wkrótce będzie mieć nowy wygląd.

RSS
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    EKSPERT
    Kosmetyki
    herbatka z bratka is on a distinguished road Avatar herbatka z bratka
    Dziękuję za odpowiedź!
    0
    Dziękowano 0 razy w 0 postach

Domyślnie która szkołę wybrać???

Witam! od października zamierzam podjąc studia z kosmetologii. Czuję ze matura ani z biologii ani z chemii rozszerzonej nie poszła mi na tyle dobrze aby dostać się na studia dzienne do Collegium Medicum gdzie trzeba miec 75% z rozszerzenia. Będę miala cos koło 60% może ciut więcej. I teraz się zastanawiam czy iśc na studia zaoczne na collegium medicus i płacic 6025zł za rok czy może iśc do jakiejs prywatnej szkoly np Bydgoska Szkoła Wyzsza. BSW - REKRUTACJA - Kosmetologia Martwi mnie troche to ze nie pisze nic o anatomii.Czy taka uczelnia dobrze przygotuje mnie do zawodu patrząc na przedmioty Czy lepiej iśc do prywatnej szkoły placac za dzienne czy do panstwowej na zaoczne i jeszcze zrobić jakis kurs pozniej proszę o odpowiedz bo jestem w kropce.

EKSPERT
    Kosmetologii
    jm01 is on a distinguished road Avatar jm01
    Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie

Musisz się zastanowić..... nie łatwy wybór. Na uczelni prywatnej - płacisz -nie małe pieniążki. Niestety na uczelniach państwowych jest problem z wyposażeniem, kosmetykami itp. Często dziewczyny muszą przynosić swoje kosmetyki, bo to uczelnia państwowa i kosmetyki pochłaniają dużą część finansów zakładu.
    Stacjonarne czy niestacjonarne?
    Stacjonarne mają więcej godzin przewidzianych programem , zaoczne mniej i niestety trzeba dużo więcej pracować w domu, szukać , douczać się i ćwiczyć we własnym zakresie

Student Magdallen11 is on a distinguished road Avatar Magdallen11
    Dziękuję za odpowiedź!
    1

Domyślnie

Ja wybieram się od tego roku na kosmetologię do prywatnej uczelni w krakowie..tylko mam dylemat która szkołe wybrac!? zastanawiam się między Krakowską Akademią im. Andrzeja Modrzewskiego Frycza a Krakowską Wyższą szkołą Promocjii i Zdrowia..macie może jakieś opinie na temat tychuczelni może ktoś studiował tam i chce się podzelic swoja opinią?

Student Anabelle is on a distinguished road Avatar Anabelle
    Dziękuję za odpowiedź!
    3
    Dziękowano 8 razy w 7 postach

Domyślnie

herbatka z bratka - Co do Uczelni Publicznych, musisz się liczyć z tym że Kosmetologia ma bardzo duże obłożenie, wiele chętnych na jedno miejsce, często więcej niż na medycynę czy farmakologię. Możesz oczywiście spróbować, bo warto, nigdy nie wiadomo Natomiast na pewno trzeba się rozglądnąć za Uczelniami które długo prowadzą ten kierunek. Uniwersytety Medyczne to na pewno większy prestiż, natomiast trzeba się liczyć z wkładem własnym. Na kosmetyki, drobne akcesoria, prześcieradła, ręczniki czy obuwie. W zależności od Uczelni, kiepski może być też sprzęt tj może być go mało bądź może być stary - a jednak w tym zawodzie, podążanie za innowacjami jest istotne.

Można by jeszcze założyć że Uczelnia Publiczna gwarantuje nam dostęp do wykwalifikowanej kadry, jednak tak naprawdę Uczelnie Prywatne korzystają z tej samej

Uczelnie Prywatne mają kilka plusów, nie trzeba się martwić o sprzęt, o kosmetyki, wszystko powinno być nowe i na bieżąco odświeżane. Jednak najważniejsze jest to, aby dana Uczelnia jak najdłużej prowadziła kosmetologię, ponieważ ma doświadczenie, wyczucie rynku i podpisane umowy z licznymi firmami. Absolwenci mają także wyrobioną pewną renomę.

Wiesz może które Uczelnie najdłużej prowadzą kosmetologię ? :
    1. Uniwersytet Medyczny w Łodzi
    2. Wyższa Szkoła Fizjoterapii we Wrocławiu
    3. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
    4. Śląski Uniwersytet Medyczny

To są według wielu publikacji najpopularniejsze Uczelnie które wprowadziły kosmetologię jako pierwsze. Podobno jeszcze w Bydgoszczy i Zabrzu ale nie wiem jakie Uczelnie.

Co Łodzi, to słyszałam tylko jedną opinię że czasami było kilka kosmetyków na krzyż, ale to była opinia osoby która jest już absolwentką więc może się coś zmieniło.

Ja mogę się wypowiedzieć odnośnie Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia (tutaj także do Magdallen11). Skupię się na porównaniu z Akademią Krakowską czyli dawną Krakowską Szkołą Wyższą. AK prowadzi kosmetologię od roku A KWSPZ jest pierwszą Uczelnią która wprowadziła kosmetologię w południowo-wschodniej Polsce.

Jestem studentką na 4 semestrze w KWSPZ. Uczelnia jest wyremontowana (w tym roku), współpracuje z najlepszymi firmami kosmetycznymi, ma sale partnerskie, multimedialne sale wykładowe, hurtownię profesjonalnych kosmetyków z dodatkowymi zniżkami dla studentów i absolwentów. Wykładają na niej profesorowie i doktorzy z Collegium Medicum UJ, Akademii Wychowania Fizycznego, Politechniki Krakowskiej. Uczelnia posiada własne laboratorium (nowiutke - od tego roku), sale gimnastyczną i siłownię.

KWSPZ jest Niepaństwową Uczelnią Medyczną o uprawnieniach Uczelni Publicznej dzięki czemu można się ubiegać o stypendia m.in. socjalne, naukowe, rektorskie, mieszkaniowe, sportowe, wyżywieniowe itd... Można brać udział w konferencjach które odbywają się na Uczelni w ramach kół naukowych co jest wyszczególniane na dyplomie, można za wyniki w nauce jechać do Niemiec do Janssen Cosmeceutical. Są także liczne szkolenia firm z Polski, jak i zza granicy w języku angielskim. Jest także możliwość uzyskania certyfikatów na dodatkowo płatnych szkoleniach po kilkukrotnie tańszych cenach niż rynkowe, organizowanych na Uczelni.

Jeśli ktoś jest ambitny, zależy mu na nauce i chce wiele osiągnąć w życiu to nie tylko będzie miał taką możliwość, ale także (dzięki stypendium) nie będzie musiał płacić za naukę, bądź będzie ona co najmniej o połowę tańsza niż zakładał na początku. Może nie powinnam tego pisać ale ja teraz zamiast 550 miesięcznie na studiach dziennych, płacę 150 zł miesięcznie mając 2 stypendnia : naukowe i rektorskie.

Jeśli któraś z Was będzie chciała żebym opowiedziała jak wygląda nauka, praktyki czy jakie są przedmioty to piszcie tutaj
    Polskie Stowarzyszenie Kosmetologii i Medycyny Estetycznej [informacje, kontakt]
    Kod:
    http://www.facebook.com/StowarzyszenieKosmetologii
    http://www.StowarzyszenieKosmetologii.pl

Student Magdallen11 is on a distinguished road Avatar Magdallen11
    Dziękuję za odpowiedź!
    1

Domyślnie

Dziękuję za opinię o uczelniach. Moje wątpliwości zostały rozwiane i gdy będę wybierać kosmetologię w Krk to na pewno w KWSPZ Ja miałabym jeszcze pytanie odnośnie praktyk? Czy odbywają się one w warsztatach na uczelni czy trzeba sobie znaleźć praktykę w salonie bądź też w SPA?

Student Anabelle is on a distinguished road Avatar Anabelle
    Dziękuję za odpowiedź!
    3
    Dziękowano 8 razy w 7 postach

Domyślnie

Tutaj krótki fragment o nowym obliczu Uczelni w LNE : http://www.kwspz.pl/dane/LNE/artykul.jpg

--

Co do praktyk.
    Na KWSPZ po pierwszym roku są 2 tygodnie praktyk w szpitalach klinicznych. W Krakowie odbywają się na różnych oddziałach Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką. Można też załatwić sobie praktyki u siebie w miejscowości, wystarczy mieć podpisaną zgodę w wybranym szpitalu i złożyć to w Biurze Karier.
    Po drugim roku odbywają się praktyki w wymiarze 240 czy 260 h w gabinetach, salonach, spa czy instytutach. Może skorzystać z bazy Uczelni bądź znaleźć coś na własną rękę i podobnie jak w przypadku szpitala, przynieść dane wybranego miejsca.
    Co na praktykach ? To zależy od ordynatora, oddziałowej oraz właściciela np. salonu odnowy biologicznej.
    W szpitalach czasami od razu podpisują i nie chcą widzieć praktykantki, inne oddziałowe mówią że można chodzić jak się chce, a jeszcze inne podchodzą bardzo serio. Jeśli trafi się dobry ordynator, można zobaczyć nawet operację na otwartym kręgosłupie czy wyciąganie ropy z opłucnej.
    Od właścicielki także zależy to, czy czegokolwiek dotkniemy, czy może będziemy zamiatać podłogi, dlatego warto przed podpisaniem dokumentów, porozmawiać z osobą odpowiedzialną za ustalanie naszych uprawnień.
    Trzeba mieć głowę na karku, ale warto! Dobre praktyki mogą być bardzo istotne podczas poszukiwania pracy.
    Polskie Stowarzyszenie Kosmetologii i Medycyny Estetycznej [informacje, kontakt]
    Kod:
    http://www.facebook.com/StowarzyszenieKosmetologii
    http://www.StowarzyszenieKosmetologii.pl

Student studentkawszkipz is on a distinguished road Avatar studentkawszkipz
    Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie

Witajcie:-) skoro mowa o szkołach to serdecznie nie polecam wyższej szkoły zawodowej kosmetyki i pielęgnacji zdrowia w warszawie
    bardzo drogo się cenią a świadczą usługi na niskim poziomie.
    Miesiąc w wszkipz kosztuje 950zł, jeśli masz choć miesięczne zaległości w opłacie czynszu nie istniejesz jako partner do rozmów, co więcej traktowany jesteś jak dłuznik a twoja sprawa zostanie skierowana do sądu.
    Zjazdy studiów zaocznych odbywają się co weekend, nie wynika to z nadmiaru materiału, a z braku szacunku dla czasu studenta. Zdarza się, że w ciągu jednego dnia jest 5 godzin okienek.
    Plan zajęć zmienia się z dnia na dzień, o czym sekretariat nie raczy powiadomić.
    Wykładowcom zdarza się nie przyjechać na zajęcia i również nikogo nie uprzedzić.
    Na zajęciach praktycznych prowadząca sprawdza listę obecności i wychodzi sobie na ploteczki na całe 8 godzin lekcyjnych a studentki uczą się od siebie wzajemnie, albo próbują wykonywać zabiegi instynktownie.
    Oczywiście jest kilku profesorów, którzy imponują wiedzą i doświadczeniem, którym wspaniale potrafią się dzielić, dr dermatologii, higieny, biochemii.
    Cóż, wiele można by pisać. Po prostu jeśli macie wybór, to na pewno nie decydujcie się na tą szkołę.

EKSPERT
    Kosmetologii
    ewansa is on a distinguished road Avatar ewansa
    Dziękuję za odpowiedź!
    23
    Dziękowano 15 razy w 15 postach

Domyślnie

jestem w szoku , że w wyższej szkole zawodowej kosmetyki i pielęgnacji zdrowia w warszawie - zdarzają sie takie sytuacje. . jakos zawsze słyszałam tylko pozytywy

EKSPERT
    Kosmetologii
    bellissa is on a distinguished road Avatar bellissa
    Dziękuję za odpowiedź!
    3
    Dziękowano 3 razy w 3 postach

Domyślnie

Ja właśnie skończyłam KWSPZ i podpisuję się pod opinią Anabelle Bardzo polecam

Student Meg335 is on a distinguished road Avatar Meg335
    Dziękuję za odpowiedź!
    0

Domyślnie

Witam, komentarz koleżanki że na tej szkole nie da się nic załatwić jest nie na miejscu. Jeżeli chce się porozmawiać z władzami albo dogadać do różnych rzeczy jest to możliwe. Nie słyszałam o plotkach 8-godzinnych a to dziwne bo sama studiuje na tej uczelni i spędzam bardzo dużo czasu. Na pewno jest to uczelnia uważana niż inne i ma bogate zaplecze dydaktyczne i dobrą kadrę.
    Gorąco polecam. Wszystko ma swoją cenę.