Informacje

Poznaj zalety kapusty kiszonej Poznaj zalety kapusty kiszonej Hot

Jest bogatym źródłem witamin, oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wykazuje działanie antynowotworowe. 

Atuty kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates, a dziś nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni bez tego składnika sprzedawanego wprost z beczki! Dlaczego?

Odrobina historii

Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kapusty kiszonej pojawiły się już w pismach wspomnianego Hipokratesa w IV w. p.n.e. Ale prawdziwą sławę przyniosły spostrzeżenia jakie wysnuł podróżnik i odkrywca James Cook. Przetestowana podczas wielkiej wyprawy morskiej zaskoczyła wszystkich uczestników rejsu. 

Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz łatwości przechowywania w trakcie długich podróży okazała się ona doskonałym panaceum na szkorbut, który w tamtych czasach dziesiątkował marynarzy, pozbawionych przez dłuższy czas świeżych warzyw i owoców – wyjaśnia dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN). 

Warto wiedzieć, że za obserwację i wnioski dotyczące m.in. wpływu diety wzbogaconej o kapustę kiszoną na zdrowie marynarzy Cook w 1776 roku został odznaczony medalem Copleya przyznanym przez Towarzystwo Królewskie w Londynie.

Witaminy

Przejdźmy do współczesności. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E czyli przeciwutleniaczy, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Jak informuje dr Ewa Ciska: Wolne rodniki powstają naturalnie podczas przemian metabolicznych, ale ich nadmiar w organizmie wynikający z zanieczyszczenia środowiska, palenia papierosów czy tzw. diety śmieciowej jest bardzo szkodliwy. Te wyjątkowo reaktywne związki inicjują procesy nowotworowe, sprzyjają zmianom miażdżycowym nawet u młodych ludzi i są przypuszczalnie przyczyną szybszego starzenia się organizmu.

Związki oraz kwas mlekowy

Ponadto kapusta kiszona jest źródłem takich związków jak związki wapnia, cynku, manganu, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie mniej istotny jest wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy, który ma dobroczynny wpływ na ludzki przewód pokarmowy. 

Bakterie mlekowe wzmagają perystaltykę jelit przyśpieszając pasaż jelitowy, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy. Kwas mlekowy zakwaszając środowisko działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za stosunkowo częste zakażenia grzybiczne– wylicza uczona.

Wspomniane bakterie ułatwiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz regulują przemiany kwasów żółciowych. Nie zaskakuje zatem fakt, że sok z kapusty kiszonej pobudzający układ trawienny, bogaty w witaminy i związki mineralne, jest chętnie stosowanym lekiem na zespół dnia następnego po zbyt hucznie spędzonej nocy – dodaje dr Ciska.

Kapusta kiszona a wiek i dieta

Po specyfik wprost z beczki mogą bez obaw sięgać osoby starsze. Dlaczego? Bo łatwiej się ją trawi od kapusty świeżej. Dla osób odchudzających się może stanowić zdrową przekąskę o wyjątkowo małej kaloryczności. 100 gr zawiera jedynie 12-16 kcal., w dodatku dzięki dużej zawartości błonnika daje poczucie sytości.

Pogromca nowotworów?

Za specyficzny zapach kapusty kiszonej odpowiadają związki siarki nazywane glukozynolanami. Jak wyjaśnia dr Ciska: W trakcie krojenia, a następnie kiszenia kapusty związki te ulegają degradacji. To właśnie produkty degradacji niektórych glukozynolanów odpowiedzialne są za ten charakterystyczny zapach

Dlaczego ta kwestia jest tak istotna? Ponieważ badania  przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że produkty degradacji glukozinolanów działają prewencyjnie lub aktywnie hamują rozwój niektórych typów nowotworów. Zmniejszały m.in. częstotliwość występowania nowotworów sutka, jajników, macicy i prostaty czyli tak zwanych nowotworów hormonozależnych, stosunkowo częstych u ludzi – dodaje naukowiec.

Przypuszczaliście, że kapusta kiszona może mieć taką moc? Skoro już wiecie co potrafi, czas na konsumpcję. Więc co dzisiaj na obiad? 

Źródło: PAP


Czytano: 8011
Ilość publikacji: 2051
  Artykuł miesiąca: 0
  Wyróżnienia: 0
O autorze: Największy Internetowy Magazyn Profesjonalistów Branży Kosmetycznej i SPA. Pierwszy, a zarazem najbardziej dynamicznie rozwijający się portal branżowy o charakterze naukowo - informacyjnym.


POLECAMY
więcej artykułów autora kosmetologia.com.pl


Oko w oko
Mega Oxy najbardziej innowacyjne urządzenie do infuzji tlenowej
Oko w oko
Bezprzewodowy sensor nawilżenia skóry
Oko w oko
Lekarstwo na blizny i zmarszczki?
Oko w oko
Kapsaicyna - za czy przeciw?
Oko w oko
Kurkuma nie ma działania terapeutycznego
Oko w oko
Sylwestrowa stylizacja z Noble Lashes i DDTVN
Oko w oko
Dr Google na wszystko - na urodę, na chorobę
Oko w oko
Uważajcie na kuracje oczyszczające organizm!
Oko w oko
Wydanie specjalne LNE już na rynku!
Oko w oko
Najnowsze badania wskazują, że regularna depilacja woskiem, przycinanie lub usuwanie włosów intymnych maszynką czterokrotnie zwiększają ryzyko zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową.
Oko w oko
Kosmetyczne limuzyny - wyprzedaż rocznika 2016!
Oko w oko
Zamykanie naczyń na światowym poziomie
Oko w oko
Kolejny Instytut Image
Oko w oko
Wielki sukces 34. Kongresu i Targów LNE!
Oko w oko
Laser frakcyjny co2 w gabinecie
Oko w oko
Oferuj klientom to, czego pragną, a nie to co myślisz, że pragną
Oko w oko
Kosmetolog, który może wykonywać iniekcje - to możliwe?
Oko w oko
Sprzedawaj korzyści, a nie usługi, a salon będzie pełen klientek!
Oko w oko
Kasa fiskalna do salonu kosmetycznego? Mała, elegancka i funkcjonalna!
Oko w oko
Waxperts - Nowa generacja wosków do depilacji!
  Forum